top of page

✦ 10 geriausių portretistų ✦ ir jų nuotraukos /EFOTO.LT

2020 metais produktyviausia portretiste buvo Lunaria (Augustina M.). Tamsoki pilnačių portretai įsiminė daugeliui..

Jos žvilgtelėjimas į praėjusius metus ir kitų geriausių nuotraukos..



Kas labiausiai įsiminė per metus?


Na manau šie metai apskritai daug kam įsimins kaip labai keisti metai, kada teko gyventi kiek kitaip nei esame įpratę ar norime. Tačiau mano metai nebuvo jau tokie blogi, netrūko nei įdomių darbų, nei naujų patirčių, pažinčių, įvykių ir nutikimų.

Vis tik dabar galvojant kas įsiminė labiausiai, tai tikriausiai šiandien pasibaigusi 14os dienų izoliacija, niekur nėjau ir visas gyvenimas sukosi aplink lovą ir kompiuterį. Atrodo per šį laisvą laiką galima buvo tiek nuveikti.... tačiau nenuveikiau nieko, tiesiog žiūrėjau filmus ir miegojau. Na bet tokios nuotaikos tokios aplinkybės, liga. Kadangi esu judrus žmogus, mėgstu vaikščioti ir pasivaikščiojimai man kaip priemonė susitvarkyti su savo mintimis, galimybė įkvėpimui "pagauti", galiu sakyti, kad tai buvo sudėtingas laikas.


Kokius pokyčius pastebėjai savyje ir pasaulyje?

Na praeitų metų pradžioje pasakiau sau, kad varysiu kur tik galėsiu, festivaliai, koncertai ir panašiai. Mes planuojam, o dievai juokiasi... ir vis tik veiklos netrūko, savanorystė vaikų stovykloje, po to vienas nuskilęs festivalis kuriame ir savanoriavau ir fotografavau. Taip pat šiais metais (Augustina kalbinta gruodžio 31) surengiau pirmąją personalinę savo darbų parodą, pirmąją tokią kokios seniai norėjau ir apie kokią galbūt nepabijokime to žodžio svajojau...

Toji paroda man simbolizavo kažkokio savo laikotarpio pabaigą, ir kokią nors naują pradžią. Jau seniai norėjosi kažkaip į viską pažiūrėti kitaip, išbandyti save kitose fotografijos srityse ar panašiai. Čia pakankamai padėjo fotografijų pleneras Nidoje "Uždaros teritorijos" kurių metu pagaliau atsigręžiau į gamtą, be žmogaus. Tik gamtos vaizdai ir savos jausenos.

Taigi kokie pokyčiai.. panašu, kad pamažu stengiuosi atsirinkti kas tikrai reikalinga, kas ne. Daugiau galvoju prieš darydama, kas galbūt ne visada gerai... Stengiuosi pažiūrėti kitaip, rasti tiek savy tiek aplinkoje kažką naujo. O manau įdomiausia yra, tuos pačius dalykus išmokti pamatyti kitaip. Taigi .. link to tikiuosi, kad einu.

O pasaulis .. na jis keičiasi kasdien. Daug daugiau dalykų galėsime daryti neišėję iš savo "dėžučių" kuriose gyvenam, tiesiog kompiuteriu, dirbti, mokytis... Kas labai patogu, tačiau niekada neatstos tikro ryšio, gyvo bendravimo. Tikiuosi, kad žmonės nepradės bijoti žmonių.


Gal kuri fotosesija įsiminė labiau?

Labiausiai įsiminė grupės "Juodvarnis" fotosesija. Kada mąstant apie fotosesijos vietą, pasirinkau pakankamai įnoringą vietovę, kuri atrodo ilgą laiką nuotraukose nenorėdavo būti. Tačiau atkeliavus su "Juodvarniais" toji vieta lyg įkvėpė ir atsivėrė, lyg būtų laukusi tų žmonių, laukusi kada galės juos prisileisti.

Iš tikrųjų kiekviena mano fotosesija savaip įsimintina. Tai ne vien laikas "pleškinant", tai gyvas pokalbis apie viską ir apie nieką, apie mintis, išgyvenimus. Kartais net pagaunu save, kad gana keista girdėti ir pasakoti tokias savas ir svarbias istorijas žmogui, kurio nepažįsti. Tai keista, įdomu, ir man sunku tai iki galo nupasakoti... Žvelgiant į kokią nors nuotrauką, prisimenu žmogų joje, taip pat prisimenu tai ką jis pasakojo man, jo istoriją, laiką, jo jausmą, mano būseną... Man gera visa tai matyti portrete.



Augustiną kalbino EFOTO.LT redaktorius

31 peržiūra
LUNARIA-LOGO-copy(1).png
LUNARIA-LOGO-copy(1).png
bottom of page